0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Piyasalarda son durum ve beklentiler... 

Para piyasalarında seçim sonuçlarının iyimserliği devam ediyor. Özellikle döviz ve altın fiyatlarında yaşanan sert düşüşler, BIST 100 endeksinde yaşanan yükselişler yurtiçi piyasalarda TL’nin değer kazanmasına destek oluyor. 

Ancak gün içinde dalgalanmaların devam ettiğini gözlemliyoruz. 

Çünkü seçim sonuçlarını tahmin edemeyen yerli ve yabancı yatırımcılar, kâr realizasyonu gerçekleştiriyor. 

Diğer yandan Türkiye, yeni sisteme geçtiğinden kimler yeni sistemde görev alacak, ekonomi kime emanet edilecek daha açıklanmadı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde salı günü Huber Köşkü’nde başlayan yeni sistem toplantı sonuçları daha açıklanmadı. Muhtemelen yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantıdan çıkan sonuçları açıklayabilir. Sonuç olarak piyasaların seçim sonuçlarını coşkuyla karşıladığını söyleyebiliriz. 

Dolar/TL kuru pazartesi günü 4,53 lira seviyesine geriledi. Salı günü dolar endeksinde yaşanan toparlanmayla tekrar 4,71 Liraya yükseldi. 

Düşüş trendi devam ediyor! 

4,61-4,71 lira aralığında kalmaya devam eden dolar/TL kuru, kısa vade için 4,50 lirayı destek seviyesi olarak belirleyebilir. Kısa vadeli düşüşler döviz borcu olanlara alım fırsatı veriyor olabilir. 

Yabancı sermaye girişi hızlanır, döviz mevduatları da azalırsa düşüşler 4,40 lira seviyesine kadar sürebilir. Orta ve uzun vadeye baktığımızda dolar, diğer para birimleri karşısında değer kazanmaya devam edebilir. Yılsonuna kadar tekrar 4,90-5,00 lira seviyeleri görülürse sürpriz olarak algılamayın. Yılın 4.çeyreğinde beklediğim bu yükselişlere en çok “Kaybetmiş Ezikler“ sevinecektir. 

“Bakın dolar yükseldi, gördünüz mü“ diyen ezikler, bunu her zaman ki malzeme yapacaklardır. Kendilerini satmış bu ruhsuzlara itibar etmeyerek önceden hazırlıklı olmanız gerek. 

Dolar varlıklarının değer kazanmaya devam edecek olması, FED’in faiz artırım beklentisi, ticaret savaşları riski, Trump belirsizliği, ABD’nin yeni kozu “Yaptırım“ uygulaması, geride bıraktığımız aylarda yüksek dolar kurunun ekonomiye tahribatı ve rakamlara olumsuz yansıması dolar/TL kurunda yükseliş beklentimi destekliyor. Gram altın, dolar kurundan aldığı destek ile mayıs ayında 205 lira yükseldi. Alım için sabırla beklememiz gerektiğini sık sık ifade ettim. Sabreden kazandı, hem altının ons fiyatında hem de altının gram fiyatında sert düşüşler gördük. Pazartesi günü 184 liraya gerileyen altının gram fiyatında negatif görünüm devam ediyor. 

Kademeli düşüşlerde 184-182-180-178 lira seviyelerini bekliyor olacağım. Yatırım için fiziki altın alacaklar, pozisyonlarının %50’ni 184 Liradan %25’ni 180 liradan %25’ni 175 liradan kapatabilir. Bu düşüşler kalıcı olmayacak! Orta ve uzun vade 200-205-210-215 lira seviyeleri bizleri bekliyor, aman dikkat !! Al-sat yapanların ters köşe olacağı dönemlerden geçiyoruz. Yerli yatırımcıların çoğu sabırsız olduğundan aldığında hemen yükselsin, sattığında hemen düşsün istiyor. Yani hep kâr etmek istiyorlar, bu beklenti yanlış ! 

Türkiye’nin yeni bir sistemle yönetileceğini algılayanlarda BIST 100 endeksinde tekrar 110 bin puanları beklemeli. Tekrar ediyorum; İYİMSER BEKLENTİLER KISA VADELİ, DIŞ ETKENLER BİZİ ETKİLEMEYE DEVAM EDECEK... 

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX